Αυτοτραυματισμός στην εφηβεία

Βασιλική Δημητρακοπούλου, Σάκης Καραδήμας

   Ο αυτοτραυματισμός ή αλλιώς το «cutting» στην εφηβεία είναι ο εκούσιος αυτοτραυματισμός μερών του σώματος με αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να παρουσιαστεί αίμα. Συνήθως, επιλέγεται η εσωτερική πλευρά των καρπών ή άλλα μέρη του σώματος, τα οποία δεν είναι εύκολα σε κοινή θέα. Ο αυτοτραυματισμός για τον/την έφηβο/η αποσκοπεί στην αποφόρτιση αρνητικών συναισθημάτων για καταστάσεις τις οποίες βιώνουν, όπως πίεση, άγχος, απόρριψη, στην αποφόρτιση μιας εμμονής ή τον αντιπερισπασμό του συναισθηματικού πόνου προκαλώντας σωματικό πόνο. Μοιάζει δηλαδή, ευκολότερο για τα άτομα αυτά να ανακουφίσουν τον εσωτερικό πόνο προκαλώντας έναν εντονότερο εξωτερικό-σωματικό πόνο.

     Έρευνα στη Βρετανία σε 6020 μαθητές (15-16 ετών) επισημαίνει ότι 13.2% των εφήβων αναφέρουν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού με πρόθεση κάποια στιγμή στη ζωή τους. 6.9% των εφήβων επιχείρησαν να αυτοτραυματιστούν μέσα στον προηγούμενο χρόνο και στους εφήβους αυτούς το «cutting» υπερισχύει σε ποσοστό 64.6%. Τα κορίτσια φαίνεται στις έρευνες ότι έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες για αυτοτραυματισμό σε σύγκριση με τα αγόρια. Οι έρευνες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους παραπάνω εφήβους δεν αναζήτησαν υποστήριξη πριν ή και μετά από την τελευταία συμπεριφορά αυτοτραυματισμού τους.

     Οι συμπεριφορές αυτές αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή μας, καθώς όπως έχει φανεί δεν είναι απλά μια προσπάθεια των εφήβων να τραβήξουν την προσοχή ή να τρομάξουν κάποιον. Συχνά, συνυπάρχουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.

     Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην περίπτωση του αυτοτραυματισμού τον/την έφηβο να επεξεργαστεί και να αποδεχθεί τα συναισθήματά του θετικά και αρνητικά, ώστε να είναι σε θέση να τα διαχειριστεί καλύτερα. Ο/Η έφηβος αισθάνονται ότι δεν είναι μόνος, κάποιος μπορεί να τον καταλάβει και να τον υποστηρίξει.

     Η έκφραση των συναισθημάτων την κρίσιμη στιγμή με τη ζωγραφική, το γράψιμο κειμένων, ποιημάτων ή ημερολογίου, την έντονη άσκηση/ τρέξιμο, το χορό, η τη φροντίδα ενός κατοικίδιου βοηθούν πολύ στην αποφόρτιση τους. Επίσης, άλλες τεχνικές αποτροπής της συμπεριφοράς αυτής την κρίσιμη στιγμή που θα μπορούσατε να προτείνετε στους εφήβους είναι το τρίψιμο μιας γόμας στο σημείο του σώματος που επιχειρείται να τραυματιστεί ή ο στιγματισμός του με ένα κόκκινο στυλό. 

Λίγα Λόγια...

Η Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής, ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες Παιδιάτρους και άλλους επιστήμονες της χώρας...

Διαβάστε Περισσότερα

 

Χρήσιμα Links

 

Ακολουθήστε μας

facebook  twitter

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Ε.Ε.Ε.Ι)

Ταχυδρομική Θυρίδα 14283 στο Κατάστημα ΕΛΤΑ Κ.Κ. Αθήνας 15